- 002
- RedactioneelLandschap publiek maken / Publiek landschap maken
- Abstract
- In de wereld van de stedenbouw en ruimtelijke planning was de afgelopen 20 jaar opmerkelijk veel aandacht voor het thema landschap. De notie landschap bleek over een bijzonder vermogen te beschikken om voortdurend nieuwe thema’s aan te kaarten. Eerst ging het in hoofdzaak over ecologische vraagstukken zoals de wateropgave, maar naderhand werd bijna de hele ruimtelijke discussie ‘verlandschappelijkt’. Het begrip landschap wordt allang niet meer exclusief gebruikt voor natuurlijke of rurale landschappen. Zo is de term stedelijk landschap inmiddels een gemeenplaats geworden. En vandaag de dag spreken we ook over nieuwe recreatielandschappen, residentiële landschappen, energielandschappen, zorglandschappen, etc. Met de verlandschappelijking van het ruimtelijk debat ging ook een opmerkelijke emancipatie van het landschapsontwerp gepaard. Landschapsarchitecten slaagden erin het veld van integraal regionaal ontwerp te bezetten, daar waar stedenbouwers en planners het geruime tijd links lieten liggen. Ze gingen zich tegelijkertijd nadrukkelijker óók met architectuur en productdesign bezighouden.
Ook OASE mengde zich met verschillende themanummers in de landschappelijke discussie. in 2002 was er # 60 Land in de stad over de nevelstad en de nadrukkelijke doordringing van stad en land, in 2004 #63 Platteland over de veranderingen in buitengebied en in 2009 #80 Over territoria over regionaal ontwerp.
In dit nummer willen we de blik tegelijk verbreden en vernauwen.
Vernauwen in de zin dat we het op een heel specifieke manier over de notie landschap willen hebben, namelijk als drager van maatschappelijke beeldvorming en publiek debat. Breder in de zin dat we de discussie verleggen naar de rol van professionelen in het publieke debat.
- Citation
- Dehaene, M., Notteboom, B., & Teerds, H. (2014). Redactioneel. Landschap publiek maken / Publiek landschap maken. Landschap publiek maken . publiek landschap maken, OASE, (93), 2–11. Retrieved from https://oasejournal.nl/nl/Issues/93/Editorial
Download PDF (104 KB)
- Kernredactie
- Michiel Dehaene, Bruno Notteboom, Hans Teerds
- Vormgeving
- Karel Martens & Aagjes Martens
- december 2014
- Engelse/Nederlands
- Paperback/Geïllustreerd (zw/w)
- 170 × 240 mm
- Bestel dit nummerals hard copy of ebook
- ISBN978-94-6208-152-9
- © nai010 uitgevers, 2014
- Subsidising institutions
- Technische Universiteit Delft
Technische Universiteit Eindhoven
Universiteit Gent
Team Vlaams Bouwmeester
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie