• OASE 107
        • De tekening in landschapsontwerp en stedenbouw
        • 2020

        Abstract

        In dit nummer van OASE wordt de rol van het tekenen in het landschapsontwerp en de stedenbouw in kaart gebracht. Het gaat in op ‘nieuwe tradities’ van de afgelopen 50 jaar, maar ook op recente zorgen over ecologische, metabole en procesgerichte vraagstukken.

        In de afgelopen decennia heeft het tekenen in de context van landschapsontwerp en stedenbouw een aantal transformaties ondergaan. Recente ontwikkelingen in de theorie en de praktijk hebben het onderscheid tussen beiden doen vervagen. De twee disciplines worden niet langer beschouwd als bouwen – of tuinieren – ‘op grotere schaal’, vooral in de context van kwesties als woningbouw, landinrichting en uiterlijk vertoon. Tegenwoordig spelen de ecologie en de energietransitie of ‘metabole’ vraagstukken een veel nadrukkelijkere rol, wat resulteert in nieuwe manieren van tekenen. Beide disciplines laten het object-georiënteerde denken achter zich en lijken overtuigd te zijn van het belang van het proces en de impact van de factor tijd. De ruimte wordt opgevat als een kruispunt – een ‘gestold punt’ – in een veelvoud aan stromen en processen.

        Voor ontwerpers is de vraag, hoe al deze stromen en processen samenkomen, materialiseren en zichtbaar worden, en hoe hun ‘verruimtelijking’ in tekeningen is vertegenwoordigd in analyses en ontwerpen, van het grootste belang. Het ontwerp en de tekening lijken te worden verscheurd tussen een procesgerichte agenda en een ruimtelijke ingrijpen dat voor zijn succes afhankelijk is van disciplinaire verwachtingen aangaande zorg, materialiteit en intrinsieke esthetische kwaliteiten. Duurzaam ontwerpen veronderstelt niet alleen gewaagde oplossingen voor problemen; deze moeten ook mooi, empathisch en affectief zijn. Wat is de rol de tekening – van cartografie tot schets? Welke tradities bieden aanknopingspunten?

        Erratum december 2020
        Helaas zijn de artikelen van Heidi Svenningsen Kajita (“Finding & Archiving”) en Holger Schurk (“Het potentieel van abstractie”) niet opgenomen in de inhoudsopgave op de achterkant van de papieren editie van OASE 107. Deze fout is wel herstelt in het e-book, maar kon niet meer worden gecorrigeerd in de papieren versie.


        •  
        • Chiara Cavalieri
        •  
        • Roberto Damiani
        •  
        • Marialessandra Secchi, Marco Voltini
        •  
        • Koenraad Danneels
    1. 06/03/2023
      BK Talks op 16 maart 2023 over 'Design with Soil: Urbanizing the living surface'

      Op 16 maart 2023 organiseert de TU Delft een debat geïnspireerd op OASE 110.

      Lees meer

    2. 21/02/2023
      Call for abstracts OASE 117. Het dorp doorgelicht

      Lees meer

    3. 31/01/2023
      Nu verkrijgbaar: OASE 113. Auteurschap

      Wat betekent de ‘eigendom’ van een auteur van een project precies? En bestaat dit gevoel van eigendom nog steeds in de hedendaagse architectuurcultuur? Naast het concept van het individuele singuliere auteurschap treden ook andere meer open vormen van samenwerking en co-creatie.

      Lees meer

    4. 02/12/2022
      Presentatie OASE 112 op 8 december 2022 in Rotterdam, NL

      Lees meer

    5. 24/11/2022
      Call for Abstracts OASE 116
      1. Carmen Portinho in front of the Museum of Modern Art in Rio de Janeiro (source: Wikimedia Commons)

      ‘The Architect as Public Instellectual’
      Deadline: 23-12-2022

      Lees meer

    6. 15/10/2022
      Nu verkrijgbaar: OASE 112. Ecologie & Esthetiek

      Aan de hand van een reeks concrete projecten, onderzoeken de bijdragen in dit nummer het spanningsveld tussen architectonische esthetiek en kwesties inzake energie, technologie en materialiteit. Ecologische praktijken in de architectuur moeten niet alleen effectief zijn in het aandragen van oplossingen, maar brengen onvermijdelijk ook vragen mee over schoonheid, affectie, zowel als perceptie.

      Lees meer

    7. 23/05/2022
      Call for Abstracts OASE #115. Interferences: Migrating Practices in Europe

      Call for Abstracts OASE #115 about “Interferences: Migrating Practices in Europe”, written by Justin Agyin, Kornelia Dimitrova, Christoph Grafe and Bernard Colenbrander. Deadline is June 19, 2022. Read the full text of the OASE #115 Call for Abstracts in the PDF.



      Lees meer

    8. 20/05/2022
      Nu verkrijgbaar: OASE 111. Museum scènes

      Musea zetten publieke ontmoetingen tussen bezoekers, objecten en verhalen in scène. Dat beperkt zich niet tot een tour door de tentoonstellingszalen, maar begint al bij een monumentale of drempelloze entree.

      Lees meer

    9. 01/04/2022
      Nu beschikbaar: uitverkochte OASE's als e-book!

      Om tegemoet te komen aan de vraag naar enkele populaire uitverkochte edities van OASE zijn 5 nummers gescand en opnieuw uitgebracht als e-book. Het gaat om OASE nummers 45, 54, 63, 65 en 78. Deze zijn via nai010 Uitgevers te koop voor € 14,95 per nummer.

      De komende tijd zullen nog meer uitverkochte nummers digitaal worden uitgebracht, dus hou in de gaten of je favoriete nummer er tussen zit!


      Lees meer

    10. 23/01/2022
      Nu verkrijgbaar OASE 110. De grond van de kwestie

      OASE 110 maakt een kritische analyse van hoe grond aansluiting vindt bij stedenbouw en stadsontwerp, en hoe het die praktijken kan bijsturen in het exploreren van nieuwe agenda’s.

      Lees meer

    11. Meer nieuws …