- 096
- Het theekopje en de motorfietsFernando Távora’s herformulering van het architectonisch modernisme
- Abstract
- Nelson Mota richt zich in zijn bijdrage op het werk van de Portugese architect Fernando Távora (1923–2005), vooral op de lagere school in het hart van de nieuwbouwwijk Cedro. Het voormalige landgoed Quinta do Cedro verstedelijkte tot Gaia, een stad op de zuidoever van de rivier de Douro tegenover Porto. Mota legt uit hoe Távora de mythe van moderne schoonheid als een onaanraakbare, ongerepte, blanco maagdelijke architectuur ontkrachtte en zodoende de dichotomie tussen zowel het behoud van de originaliteit van plaatselijke culturen als het voldoen aan de eisen van de massa ophief: de dualiteit tussen het ontwerp van een theekopje en het ontwerp van een motorfiets. De belangrijkste opgave voor Távora was om een synthese tot stand te brengen tussen de moderniteit en de plaatselijke bouwstijl: echter niet in een Vergiliaans Arcadië, maar in de werkelijkheid, in de gegeven omstandigheden – te midden van de uitdagingen aan de organisatie van ruimte, die de opstand van de massa met zich mee had gebracht.
- Citation
- Mota, N. (2014). Het theekopje en de motorfiets. Fernando Távora’s herformulering van het architectonisch modernisme. Codes en Continuïteiten, OASE, (92), 96–103. Retrieved from https://oasejournal.nl/nl/Issues/92/TheTeacupAndTheMotorcycle
Download PDF (630 KB)
- Kernredactie
- Tom Avermaete, David de Bruijn, Job Floris
- Vormgeving
- Karel Martens & Aagje Martens, Werkplaats Typografie, Arnhem
- maart 2014
- Engelse/Nederlands
- Paperback/Geïllustreerd (zw/w)
- 170 × 240 mm
- Bestel dit nummerals hard copy of ebook
- ISSN0169-6238
- ISBN978-94-6208-097-3
- © nai010 uitgevers, 2014
- Subsidising institutions
- Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en is mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Brussel en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Rotterdam.