• OASE 78
        • Immersed
          Architectuur en geluid
        • 2009

        Abstract
        OASE 78, Immersed, gaat in op ruimte en geluid. Het brengt enerzijds een reflectie op de ruimtelijke aspecten van geluid, anderzijds bekijkt het vervormbare en tijdelijke aspecten van ruimte. Immersed spitst zich toe op een specifiek aspect van de ruimtelijke ervaring, namelijk geluid, en toont behalve nieuwe theoretische inzichten ook relevante casestudies. Geluid is tegelijkertijd een ruimtelijke gebeurtenis, een materieel fenomeen en een auditieve ervaring. Het kan beschreven worden in afstanden, richtingen en locaties. Binnen de architectuur kan elke gebouwde ruimte de geluiden die daar plaatsvinden modificeren, plaatsen, reflecteren of weerkaatsen. Geluid omarmt en overstijgt de ruimtes waaraan het verbonden is. Voor de luisteraar ontvouwt zich via het geluid een complete context: de akoestische bron en zijn omgeving samengebracht in een enkele geluidservaring. Recente onderzoeken naar de ‘auditieve’ dimensie van verschillende culturele praktijken hebben inzichten opgeleverd in ervaringsaspecten die tot nog toe onderbelicht bleven. Sommige van deze studies benadrukken een kritische herwaardering van periodes en posities, en suggereren wijzigingen in ons hedendaagse begrip van ruimte en plaats. Dergelijke ontwikkelingen vinden plaats in verschillende disciplines en hebben nog niet in hun volle potentie het architectuurdebat bereikt. OASE 78 maakt deze, vaak zeer gespecialiseerde verhandelingen nu toegankelijk en beschikbaar voor de architectuurdiscipline. Termen als ‘phonography’, ‘soundscape’, en ‘aural architecture’ worden in dit nummer gepresenteerd en toegelicht op hun operationele potentie binnen de architectuur. Door te reflecteren op zowel de fysieke dimensie van geluid als op een idee van ruimte als vervormbaar en periodiek hoopt OASE de discussie over akoestiek te verbreden tot voorbij de enkel technische aspecten.
    1. 23/10/2024
      Call for Abstracts OASE 122
      1. image: Jonathan Andrew

      Ecologische pedagogieën / Uitgeschreven door Janna Bystrykh, Bart Decroos, Jantje Engels, Sereh Mandias, Elsbeth Ronner / Deadline: 1 december 2024

      Lees meer

    2. 06/10/2024
      Oproep voor deelname

      Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek

      Lees meer

    3. 21/11/2023
      call for conversations OASE 118

      Rationalisme herzien

      Deze Call is uitgeschreven door Justin Agyin, Bart Decroos, Christoph Grafe. De deadline is 17 december 2023.

      Lees meer

    4. 11/11/2023
      call for abstracts OASE 119

      Boekbesprekingen
      Van woorden naar gebouwen
      In dit nummer van OASE wordt aan de hand van casestudies de geschiedenis van de architectural book review geschetst. Deze Call is uitgeschreven door Christophe Van Gerrewey en Hans Teerds. De deadline is 20 december 2023.

      Lees meer

    5. 06/03/2023
      BK Talks op 16 maart 2023 over 'Design with Soil: Urbanizing the living surface'

      Op 16 maart 2023 organiseert de TU Delft een debat geïnspireerd op OASE 110.

      Lees meer

    6. 21/02/2023
      Call for abstracts OASE 117. Het dorp doorgelicht

      Lees meer

    7. 31/01/2023
      Nu verkrijgbaar: OASE 113. Auteurschap

      Wat betekent de ‘eigendom’ van een auteur van een project precies? En bestaat dit gevoel van eigendom nog steeds in de hedendaagse architectuurcultuur? Naast het concept van het individuele singuliere auteurschap treden ook andere meer open vormen van samenwerking en co-creatie.

      Lees meer

    8. 02/12/2022
      Presentatie OASE 112 op 8 december 2022 in Rotterdam, NL

      Lees meer

    9. 24/11/2022
      Call for Abstracts OASE 116
      1. Carmen Portinho in front of the Museum of Modern Art in Rio de Janeiro (source: Wikimedia Commons)

      ‘The Architect as Public Instellectual’
      Deadline: 23-12-2022

      Lees meer

    10. 15/10/2022
      Nu verkrijgbaar: OASE 112. Ecologie & Esthetiek

      Aan de hand van een reeks concrete projecten, onderzoeken de bijdragen in dit nummer het spanningsveld tussen architectonische esthetiek en kwesties inzake energie, technologie en materialiteit. Ecologische praktijken in de architectuur moeten niet alleen effectief zijn in het aandragen van oplossingen, maar brengen onvermijdelijk ook vragen mee over schoonheid, affectie, zowel als perceptie.

      Lees meer

    11. Meer nieuws …